Tips voor het verkopen van je camper

We kunnen er niet meer omheen: sinds de coronacrisis is kamperen ontzettend populair geworden. Het kwam vooral door de lockdowns en daarbij horende reisrestricties dat we verplicht waren om in Nederland te blijven en eigen land te ontdekken. Dat bleek voor veel Nederlanders goed uit te pakken.


Ook nu is kamperen nog steeds heel geliefd. De kans is dus groot dat wanneer je je camper wilt verkopen er voldoende vraag naar is. Kun je toch wat extra hulp gebruiken bij dit proces? In dit artikel lees je enkele tips voor het verkopen van je camper.


Verkoop je auto online: succes gegarandeerd

De allereerste en misschien wel meest belangrijke tip: verkoop je auto online. Natuurlijk kun je een papiertje achter de ruiten van je camper plaatsen met de informatie dat je je camper wilt verkopen. Maar: tegenwoordig is dit niet meer voldoende. In ieder geval niet wanneer je je camper snel wilt verkopen én voor een prijs waar je blij van wordt. Er zijn diverse bedrijven die je kampeerauto met liefde overkopen voor een goede prijs waarna zij de camper verkopen. 


Of je besluit met zo'n bedrijf samen te werken dat voor jou binnen 24 uur de camper verkoopt. Daar heb je verder zelf geen omkijken naar, dus dat scheelt je ook nog eens veel tijd. Wat hierbij extra mooi meegenomen is, is dat je geen vreemden aan de deur krijgt en niet hoeft te onderhandelen over de verkoopprijs van je camper. Ideaal! Natuurlijk kun je je camper ook op verkoopsites zetten, maar voor een snelle en betrouwbare afhandeling is dit een hele goede optie.


Verspreid je bericht met foto's via sociale media kanalen

Wanneer je toch liever zelf aan de slag gaat met de verkoop van je camper of busje moet je er rekening mee houden dat dit meer tijd in beslag neemt. Om de verkoop te versnellen, is het aan te raden om op diverse social media kanalen een bericht met duidelijke foto's van het interieur en exterieur van je camper te plaatsen. Omschrijf in het bericht alle eigenschappen, mogelijke defecten en andere informatie die van belang is. Doe dat op Facebook, Twitter, Instagram en zelfs Twitter.


Zo weet een potentiële koper namelijk precies wat hij of zij kan verwachten van je camper. Verspreid dit bericht vervolgens op je eigen social media kanalen en plaats het in diverse groepen. Inmiddels heb je onder andere op Facebook verschillende verkoopgroepen die specifiek bedoeld zijn voor campers en/of kamperen. In die groepen zitten mensen die op zoek zijn naar een tweedehands camper, wat dus extra voordelig is voor jou als verkoper. Houd er rekening mee dat je online bericht of advertentie echt het uithangbord of verkoopbord van je camper is, dus dit bericht moet compleet en eerlijk zijn.


Stel een goede verkoopprijs op voor je camper

Wil je je camper snel en op de juiste manier verkopen dan is het zaak om er een goede verkoopprijs voor te vragen. Veel mensen vinden het lastig om zo'n prijs te bepalen. Natuurlijk wil je het liefst zoveel mogelijk geld verdienen aan je camper, maar je moet wel eerlijk zijn. Met een goede prijs is de kans ook groter om je bus snel te verkopen. Om de verkoopprijs te bepalen moet je letten op het bouwjaar van de camper. Over het algemeen geldt: des te ouder de camper, des te lager de prijs met uiteraard hier en daar een uitzondering voor goed onderhouden vintage campers en unieke bussen. 


Ook moet je kijken naar de staat van de camper. Is de camper helemaal goed onderhouden? Dan kun je daar meer voor vragen dan een oudere bus met roestplekken en andere schade. Wat ook bij kan dragen aan het bepalen van de verkoopprijs van je camper is het aantal kilometers dat ermee gereden is. Een camper heeft net als een gewone auto meer waarde wanneer de kilometerteller nog laag staat. Wanneer er veel met een camper gereden is, wordt de bus minder waard. Overige tips waar je nog op kunt letten zijn onder andere:


  • Bereid de bezichtingen goed voor door je camper schoon te maken en op te ruimen. Zorg er ook voor dat de camper lekker ruikt. Dit is aantrekkelijker voor potentiële kopers.
  • Kijk naar de verkoopprijs van andere soortgelijke bussen die online worden aangeboden om zo je eigen prijs beter te bepalen.
  • Zorg ervoor dat het overschrijven van de camper gemakkelijk en snel gedaan kan worden zodat het hele verkoopproces effectief verloopt.