Zo weet je wanneer je ruitenwissers toe aan vervanging zijn

Zo weet je wanneer je ruitenwissers toe aan vervanging zijn

Als men denkt aan het vervangen van bepaalde onderdelen van hun auto, zijn ruitenwissers vaak niet het eerste waar ze aan denken. Toch zijn goed werkende ruitenwissers erg belangrijk voor de veiligheid op de weg. Ze zorgen er namelijk voor dat je een onbelemmerd zicht op de weg hebt, wat tijdens heftige regenbuien of op de snelweg niet bepaald een overbodige luxe is. Net zoals met andere onderdelen het geval is, moeten ook ruitenwissers op een gegeven moment vervangen worden. Hier lees je daarom alles over de tekens die aangeven dat het tijd is voor nieuwe ruitenwissers!

Waarom ruitenwissers slijten

Er zijn verschillende redenen waarom ruitenwissers slijten. De eerste hiervan is uiteraard langdurig gebruik. Het rubber dat over de ramen heen gaat, gaat op den duur namelijk slijten. Hoe lang ruitenwissers precies meegaan is lastig te zeggen. Dat ligt deels aan hoe vaak je ze gebruikt, maar ook aan de weersomstandigheden. Vooral tijdens de winter heeft dit onderdeel van je auto namelijk veel te verduren. Je moet daarom ook nooit je ruitenwissers gebruiken als ijskrabbers. Het ijs kan het rubber namelijk beschadigen, waardoor ze strepen op je voorruit achter kunnen laten als je ze gebruikt.

Versleten ruitenwissers herkennen

Er zijn verschillende tekens die aangeven dat je ruitenwissers aan vervanging toe zijn. De eerste hiervan zijn verschillende nare geluiden die worden gemaakt als je ruitenwissers over je voorruit trekken. Dit is namelijk nooit de bedoeling en kan duiden op versleten ruitenwissers. Eerst is het altijd een goed idee om je wissers schoon te maken om te kijken of dit het probleem veroorzaakte. Ruitenwissers die een waas of strepen achterlaten kunnen daarnaast beter ook vervangen worden als schoonmaken niet helpt. Tenslotte zijn je ruitenwissers ook aan vervanging toe als ze niet langer vloeiend over je ruit trekken maar meer stuiteren.

Je ruitenwissers vervangen

Over het algemeen geldt dat ruitenwissers vrij eenvoudig zelf te vervangen zijn. Mocht je dit niet zien zitten, is het overigens altijd een optie om dit door een garage te laten doen. Als je nieuwe ruitenwissers wilt kopen, is het een goed idee om dit online te doen. Daar kun je namelijk door je kenteken in te vullen precies achterhalen welke wissers de juiste voor je auto zijn. Als je dit niet ziet zitten, zijn er drie aspecten waar je op moet letten bij het kopen van nieuwe ruitenwissers.

Welke ruitenwissers je nodig hebt

De drie aspecten waar je rekening mee dient te houden zijn de aansluiting van de wissers, de lengte en het type ruitenwisser. Er zijn namelijk wissers met verschillende soorten aansluitingen, zoals bijvoorbeeld aansluitingen met een pin, klem of haak. Daarnaast zijn ruitenwissers aan de bestuurderskant vaak langer dan die van de passagierskant en zijn de ruitenwissers voor de achterruit vaak kleiner. Nu weet je precies wanneer je ruitenwissers aan vervanging toe zijn en kan je met een gerust hart onderweg!