Leven en werken als digital nomad vanuit de camper, hoe doet je dat?

Steeds meer mensen kiezen ervoor om reizen en werken te combineren. Ook is het steeds normaler om het kantoor te verruilen voor een andere werklocatie. Sinds de corona pandemie heeft dit helemaal een vlucht genomen. Wat iedereen de jaren daarvoor allang probeerde te bereiken, lukte nu ineens wel. Ook bedrijven zijn om en bieden hun medewerkers de optie tot hybride werken. Dat betekent dat ze deels vanaf kantoor werken en deels vanaf een andere locatie. Die andere locatie kan zijn vanuit huis, maar er zijn natuurlijk nog genoeg andere mogelijkheden te bedenken. Dat kan een flexwerkplek zijn, een café of vanuit de camper! Dit maakt het dus mogelijk om als een digital nomad door het leven te gaan en overal op de wereld te kunnen werken. Helemaal handig als je eigen baas bent en je nergens aan gebonden bent. Maar hoe doe je dat nu eigenlijk en hoe zorg je ervoor dat het een fijne ervaring wordt?


Zorg goed voor je lijf

Werk je deels vanuit huis? Dan doe je er verstandig aan om een goede bureaustoel aan te schaffen. Deze maakt het werken een stuk aangenamer, omdat je tijdens een werkdag heel wat uren zittend doorbrengt. Dit is niet heel goed voor je lichaam, daarom is het extra belangrijk dat je een goede stoel hebt waarin je de beste houding aan kunt nemen. In een camper heb je echter meestal niet heel veel ruimte. Maar mocht je een extra ruime camper hebben of een grote omgebouwde bus, dan is het aan te raden een goede bureaustoel mee te nemen, ook voor onderweg. Werken vanaf een andere locatie dan kantoor is fijn, maar doe het dan wel onder de beste omstandigheden. De hele dag op een campingstoel of krappe bank achter je laptop zitten is niet verstandig. Onderschat het belang van een goede werkhouding niet. Besteed je hier geen aandacht aan, dan krijg je al snel last van vervelende lichamelijke klachten. Vooral aan je rug, nek en schouders. 


Stabiele internet verbinding

Naast dat je goed voor je lichaam moet zorgen is er nog één ding cruciaal om vanuit verschillende plekken te kunnen werken, namelijk een stabiele internet verbinding. Wat voor werk je ook doet, overal heb je internet voor nodig. Om contact te kunnen hebben met je werkgevers, collega´s of klanten, bepaalde software te gebruiken, te videobellen enzovoort. Het is eigenlijk de basisbehoefte om vanaf elke locatie te kunnen werken. Je kunt ervoor kiezen je mobiele databundel te gebruiken, onbeperkte data is in verhouding goedkoop. Nadeel is dat je niet overal de beste verbinding hebt en als je geen onbeperkte data hebt, dat je bundel snel leeg raakt. Ook bestaat er mobiele wifi. Hierbij gebruik je een mini router waar je een simkaart in kunt stoppen. Ben je onderweg en aan het reizen zoek dan van tevoren uit waar je wel of geen goede verbinding hebt en dus eventueel niet bereikbaar bent. Daar kun je je werkschema dan ook op aanpassen en vooruit werken. Heb je goede internet nodig en is die vanuit de camper niet te vinden, kies er dan voor om vanuit een café of flexwerkplek te werken. 


Kom los van je werk

Het fijne aan werken vanuit een camper is de vrijheid. Het voelt alsof je elke dag op vakantie bent en je kunt waar en wanneer je maar wilt je werk uitvoeren. Daarin schuilt echter ook het gevaar. Soms is het namelijk lastig om los te komen van je werk als je alles zelf kunt bepalen. Die paar mails die je nog even snel om 11 uur ´s avonds wegwerkt of dat stuk tekst dat je toch nog even afmaakt terwijl je eigenlijk op een terrasje zat om uit te rusten. Voor je het weet ben je continue met je werk bezig, in plaats van ook te genieten van de vrijheid die dit leven met zich meebrengt. Dit geldt overigens ook wanneer je vanuit huis werkt. Het is makkelijk om tijdens vrije uurtjes achter je laptop te kruipen terwijl je dat eigenlijk de volgende dag nog zou kunnen doen. 


Maak heldere afspraken

Werken vanuit de camper vraagt flexibiliteit. Niet alleen van jezelf, maar ook van je eventuele baas of opdrachtgevers. Het maken van duidelijke afspraken is daarom erg belangrijk. Zorg dat iedereen met wie je samenwerkt op de hoogte is van je situatie. Houd ze op de hoogte van je huidige locatie en laat het weten wanneer je offline gaat of geen bereik hebt. Zo voorkom je problemen en wordt het een fijne ervaring voor iedereen.