Tweedehands Camper
Handleiding voor een eerste campervakantie

Handleiding voor een eerste campervakantie

Voor een geslaagde reis is het essentieel om de camper – die je zowel kunt huren als kunt kopen – goed te kennen. Weet wat je camper kan, maak een aantal ‘oefenrondjes’ en zorg dat het voertuig comfortabel aanvoelt. Stel onder meer de stoel, de spiegels en de rugleuning goed in, zodat je maximaal zicht hebt op de weg. Tot slot is het handig om de hoogte en breedte van je camper te weten én op te schrijven. Bij het passeren van een smalle en/of lage doorgang weet je zo precies of dit lukt.

Rijd een keer met gewicht

Voordat je definitief op vakantie gaat, is het raadzaam om een proefrit te maken met een beladen camper. Rijden met gewicht is namelijk anders dan rijden met een lege camper. Het voertuig ligt anders op de weg wanneer deze vol zit met alles dat tijdens je reis meeneemt. De wegligging in bochten verschilt eveneens als je vol beladen bent. Bereid je dus goed voor zodra je op pad gaat.

Goede vloeistoffen

Een ander belangrijk punt is zorgdragen voor de juiste vloeistoffen in én rondom de camper. Voordat je de tanks gaat vullen, is het van belang dat je weet wat de dieseltank is en wat de watertank is. Als je één van beide vloeistoffen verwisselt, kunnen de gevolgen niet te overzien zijn. Je kunt de tanks het best met stickers beplakken, zodat dit niet mis kan gaan tijdens de vakantie.

Bereid de route goed voor

Een nauwkeurig voorbereide route is cruciaal voor een goed verloop van je reis. Natuurlijk; je kunt er ook voor kiezen om op de bonnefooi te vertrekken naar jouw favoriete bestemming, maar dan kom je wellicht voor onverwachte tegenvallers te staan. Noteer op voorhand enkele plaatsen waar je met de camper kunt overnachten. Het is namelijk niet overal toegestaan om de camper te parkeren, laat staan om er de nacht door te brengen.

Ook offline goed voorbereid

Anno 2022 hebben we de hele dag door de beschikking over internet, maar je kunt tijdens je trip op plekken komen waar het internetbereik niet voldoende is. Om die reden is het raadzaam om (ook) offline kaarten te downloaden, zodat je in het geval van geen verbinding ook de kaarten kunt raadplegen en nooit voor verrassingen op de route komt te staan.

Contant geld is áltijd handig

Hoewel je in de meeste gevallen met je pinpas kunt betalen, is het een goede tip om contant geld mee te nemen, eventueel in de valuta van het land waar je heengaat. Er zijn namelijk altijd plekken waar je niet kunt betalen met een pinpas en waar contant geld enorm goed van pas komt. Is er in het land van bestemming een wisselkoers? Bekijk de actuele status voordat je op pad gaat en voorkom financiële tegenvallers.

Een planning biedt houvast

De ene kampeerder houdt van een vakantie zonder enige vorm van planning, terwijl iemand anders regelmaat of een planning prettig vindt. Bepaal daarom samen met je (eventuele) reisgenoten of jullie dagtripjes willen plannen en zo ja, wanneer die activiteiten in jullie vakantie gaan plaatsvinden. Je kunt bijvoorbeeld actieve dagen afwisselen met ‘rustdagen’ die je doorbrengt in of rondom de camper. Een planning maken kan ook betekenen dat je de hele vakantie je agenda leeg houdt, net wat jullie prettig vinden!

De inrichting

And last but not least; de inrichting van je camper. Je wilt immers zo veel mogelijk bij je hebben tijdens je vakantie, zonder té veel onnodig gewicht mee te nemen. Belangrijk is onder meer een volledige vakantie-uitrusting met veel handige spullen. Laat bijvoorbeeld mokken bedrukken met de namen van alle reisgenoten of maak de keuze voor paraplus bedrukken. In het geval van slecht weer kun je zo tóch op pad. Als je de paraplus laat voorzien met een bedrijfslogo of ludieke (internationale) reclametekst, maak je ook nog eens op originele wijze reclame!


Deel dit artikel met uw vrienden: