Een camper financieren: welke mogelijkheden heb je?

Een camper financieren: welke mogelijkheden heb je?

Overweeg je een camper te kopen? Je bent niet de enige. De populariteit van gebruikte campers neemt al jaren toe. Sinds 2013 stijgt de import van tweedehands campers naar Nederland. Geldverstrekkers springen daarop in en bieden verschillende opties om die groeiende vraag aan campers te financieren. Want zo’n mobiel vakantiehuis is niet goedkoop. Welke opties heb je als je een camper wilt kopen?

Camper aanschaffen met een persoonlijke lening

Veel aspirant-kampeerders kiezen voor een persoonlijke lening om hun camper te financieren. Dit is een voor de hand liggende optie als je niet genoeg spaargeld hebt en toch snel een camper wilt aanschaffen. Het grote voordeel van deze financieringsvorm is dat je het geld in één keer op je bankrekening krijgt. Zo kun je daarna direct jouw vakantiehuis op wielen kopen.


Een persoonlijke lening voor een camper werkt eigenlijk hetzelfde als een
lening voor een auto of een verbouwing van je huis. Je kiest bij een geldverstrekker het bedrag dat je wilt lenen en de gewenste looptijd. Vervolgens krijg je een offerte met het aanbod. Daarbij kijkt de financierder naar persoonlijke omstandigheden zoals andere leningen, je leeftijd en je inkomen. Hoe lager het risico voor verstrekker, hoe minder rente je hoeft te betalen.

Kopen op afbetaling bij de dealer

Veel camperverkopers bieden je ook de optie om de camper op afbetaling te kopen. Dit lijkt handig, maar doorgaans rekenen deze dealers een hogere rente dan banken bij dit soort leningen.

Het is handig om verschillende kredietverstrekkers te vergelijken voor een lening. Bekijk hierbij zowel banken als dealers. Dit kan je aan het einde van de looptijd flink wat geld schelen. En dat geld kun je mooi gebruiken tijdens een van je campertochten.

Eigen geld gebruiken

Is je spaarpot goed gevuld? Dan kun je ervoor kiezen om een camper uit eigen zak te betalen. Het grote voordeel is dat je op deze manier geen extra geld kwijt bent aan rente op een lening. Maar een camper kan duur zijn. Misschien wil je niet al je spaargeld besteden aan een camper. Een goed optie is dan om je een deel van de camper te financieren met je spaargeld en de rest van het bedrag te lenen.


Voor de aanschaf van een camper is het dus belangrijk om van te voren het financiële plaatje in orde te maken. Of je nou kiest voor een lening of je de camper met je eigen centen betaalt, breng goed in kaart wat het je gaat kosten. Houd daarbij ook rekening met zaken als wegenbelasting en
verzekeringen.