De 6 beste tips voor kamperen met kinderen

De 6 beste tips voor kamperen met kinderen

Op vakantie gaan met kinderen is een hele onderneming. Misschien denk je af en toe met weemoed terug aan die tijden dat jullie nog lekker met z’n tweeën waren. Kijken wat de dag brengt en doen waar je zin in hebt. Maar kamperen met kinderen is ook ontzettend leuk! Er is alleen even wat meer voorbereiding nodig. Het is een andere manier van vakantievieren. Met de volgende tips geniet jij van een onbezorgde vakantie samen met de kinderen!

1. Maak een inpaklijst
Wanneer je gaat kamperen met kinderen moet je véél spullen meenemen. Natuurlijk kun je proberen om dit allemaal vanuit het hoofd te doen. Maar een inpaklijst werkt veel beter! Het beste kun je per gezinslid een aparte inpaklijst maken. Zo heb je de minste kans dat je spullen gaat vergeten. Print de inpaklijst uit en vink alles een voor een af wanneer het in de koffer gaat. Alles afgevinkt? Dan zijn jullie klaar voor vertrek.

2. Zorg voor het juiste materiaal
Het allerbelangrijkste wanneer je gaat kamperen is het juiste materiaal. Heb jij kleine kinderen? Zorg er dan voor dat je een goed campingbedje bij je hebt. Wat het beste campingbedje is, kun vinden via BesteTester.nl. Een campingbedje kun je ook nog eens multifunctioneel gebruiken. Zo is het bijvoorbeeld ook een hele handige box voor overdag.  Zorg er daarnaast voor dat je alle belangrijke spullen zoals een EHBO kit, kleine reisapotheek en alle benodigdheden voor de camper bij je hebt.

3. Bereid je kinderen voor op wat er komen gaat
Het ene kind kan beter tegen verandering dan het andere kind. Op vakantie gaan is best wel een hele onderneming, en een flinke omschakeling voor kinderen. Het is daarom goed om kinderen voor te bereiden op wat er komen gaat. Vertel ze dat jullie met de camper op vakantie gaan. Dat er eerst een lange autorit zal zijn, en dat ze vervolgens op een andere plek een paar weken kunnen spelen in het zwembad. Door kinderen mee te nemen in de voorbereidingen zoals het inpakken van de koffers, begrijpen ze ook beter wat er gaat gebeuren.

4. Zorg voor afleiding tijdens de lange rit naar de plek van bestemming
De rit naar de bestemming kan behoorlijk wat tijd in beslag nemen. Je hoopt natuurlijk dat de kinderen de hele weg slapen als roosjes. Of dit realistisch is, is een tweede. Zorg ervoor dat je de kinderen kunt afleiden tijdens de rit. Spelletjes zoals ik zie ik zie wat jij niet ziet of een bepaalde kleur auto’s tellen doen het altijd goed. Maar het is ook leuk om kleine pocket cadeautjes mee te nemen voor de kids. Natuurlijk is slecht gedrag belonen niet de bedoeling, maar tijdens een lange rit is het wel zo prettig als de kids content zijn. Wanneer ze weer wat afleiding nodig hebben kun je ze een klein cadeautje geven. Zo zijn ze het komende uur weer tevreden. 

5. Kies de juiste camping
Het kiezen van de juiste camping bepaalt deels het succes van jouw vakantie. Er zijn een aantal zaken waar je op moet letten wanneer je met kinderen een camping uitzoekt:

-        Hoe groot is de camping? Een kleine camping is misschien lekker rustig. Maar hier zijn ook minder speelkameraadjes voor de kinderen te vinden. Dat betekend dat je zelf meer met de kroost op pad mag.

-        Is er een zwembad, het liefst met glijbanen aanwezig?

-        Is er een leuke kidsclub? Het fijne aan een kidsclub is dat jullie dan zelf ook af en toe met z’n tweeën op pad kunnen gaan.

-        Check de faciliteiten van de camping, is er een wasruimte? Zijn er baby ruimtes aanwezig bij de sanitaire gebouwen? Is er een plekje in de schaduw te krijgen? 

- Een plekje dicht bij het sanitair is met kinderen ook altijd erg prettig. 

6. Neem je pokerface mee
Misschien een aparte tip, maar neem je pokerface mee. Een camping is open, en iedereen luistert lekker mee. Is er ergens ruzie? Dan spitst iedereen zijn oren om mee te genieten. Zijn jouw kids aan het schreeuwen en aan het huilen, ook dan luistert iedereen gezellig mee. Laat je niet gek maken en probeer rustig te blijven. Je wil natuurlijk niet bekend staan als de eeuwig schreeuwende ouder op de camping. Probeer de rust te bewaren, voornamelijk voor jezelf en je kids. Maar ook een beetje voor de rest van de camping.

Al met al is het natuurlijk het allerbelangrijkste om te genieten van een heerlijke vakantie samen. Ga op zoek naar leuke uitjes die je samen met de kinderen kunt maken. Maar probeer ook af en toe wat tijd met zijn tweetjes door te brengen.