Waar let je op bij de aanschaf van een tweedehands camper?

Wil jij er graag op uit met de camper, omdat je het kamperen met een tent naar al die jaren wel een keer gehad hebt? Dan heb je natuurlijk de keuze om een nieuwe camper te kopen, maar behoort ook een tweedehands tot de mogelijkheden. Uiteraard is het volledig afhankelijk van je eigen budget en wat je wensen zijn. Net zoals dat je een tweedehands auto kunt aanschaffen waar je nog jaren plezier van kunt hebben, geldt dit voor een camper natuurlijk ook. Wel is het belangrijk dat je bij de aanschaf van een tweedehands camper met enkele zaken rekening houdt. Je zit er natuurlijk niet op te wachten dat je tijdens je eerste trip direct voor allerlei vervelende verrassingen komt te staan.

Waar gaat de reis naartoe?

De eerste vraag die jij jezelf moet stellen, is waar je naartoe wilt en hoe vaak per jaar. Stel je bent gepensioneerd en wilt graag meermaals per jaar met je partner naar het zuiden van Spanje om daar de winter door te brengen, dan is het wel zo prettig dat je een camper hebt die nog de nodige kilometers kan afleggen. Ga je ook af en toe naar een wat kouder land, waar het kwik ‘s nachts kan dalen tot onder de 10 graden celsius, dan is het ook prettig dat je je camper goed warm kunt houden. Kortom, belangrijk dus om te weten waar je naartoe gaat. Thuis kun je natuurlijk gewoon de kachel aanzetten, dit werkt in je camper natuurlijk iets anders. Het kan zijn dat je hiervoor speciaal een verwarming moet laten aansluiten.


Het budget

Het budget speelt natuurlijk bij de meeste aankopen een bepalende rol. Zo geldt dit ook voor een camper. Het vaststellen van een budget is van belang om te kunnen bepalen welke mogelijkheden je allemaal hebt. Daarnaast is het ook belangrijk er rekening mee te houden dat je eventueel nog aanvullende kosten krijgt. Zoals het aanschaffen van een fietsenrek, het laten uitvoeren van de APK en misschien nog wel extra accessoires die je nodig hebt. Waar je thuis kunt besparen op je vast lasten, gaat dit voor een camper wat lastiger. Uiteraard kun je online de verzekering vergelijken, zoals je ook online je energie vergelijken kunt. Zo weet je in ieder geval zeker dat je daar niet teveel voor betaald. Andere zaken zoals de wegenbelasting staan natuurlijk gewoon vast, net zoals de kosten die je maakt voor de brandstof.


Het aantal personen

In het verlengde van je budget is het ook goed te weten hoe groot de camper moet zijn. Wil je er alleen met je partner in kunnen slapen of vinden jullie het ook leuk om de kleinkinderen een keer een weekend mee te nemen? Kies je voor een wat kleinere camper, dan zullen de kosten ook wat lager uitvallen, waardoor je kunt kiezen voor een wat uitgebreidere variant met bijvoorbeeld fietsenrek. Wel is het belangrijk rekening te houden met de eventueel aanwezige gordels. Zitten er wel 4 stoelen in, maar geen 4 gordels, dan moet je deze er wel in laten plaatsen om gevaarlijke situaties en uiteraard een boete te voorkomen.