Veilig reizen: hoe een Nederlandse VPN je camperavontuur kan beschermen

Veilig reizen: hoe een Nederlandse VPN je camperavontuur kan beschermen

Ga jij binnenkort een tripje maken met de camper? Hartstikke vet. Lekker genieten van de natuur, lekker veel vrijheid en wat is er nou gezelliger dan reizen met een camper? Als je met de camper op reis gaat wil je natuurlijk lekker ontspannen, maar vaak zijn er ook nog wel wat dingen die je online moet regelen. En als je dit in het buitenland doet wil je jezelf natuurlijk zo goed mogelijk beschermen tegen dingen zoals internetfraude en dat soort vervelende dingen. Maar je bent zelf geen ICT-expert dus je weet niet hoe je dit het beste moet aanpakken. Simpel, de beste bescherming voor online is gewoon je VPN aanzetten natuurlijk! Heb je geen VPN? Geen zorgen, in deze blog lees je precies wat een VPN is, wat het voor jou kan betekenen tijdens je trip en hoe je het super simpel kan installeren en gebruiken. Een kind kan de was doen!

Wat is een VPN en hoe werkt het?

VPN staat voor Virtual Private Network. Nu denk jij: klinkt tof, maar wat kan ik ermee? Nou een VPN zorgt er dus voor dat jouw IP-adres verborgen wordt en dat al jouw gegevens versleuteld worden. Dit zorgt ervoor dat als je gegevens onderschept worden, het heel lastig is om die gegevens in te zien. Voor externe partijen lijkt het in principe alsof jouw verkeer afkomstig is van de VPN-server, niet van jouw IP-adres. Deze VPN-server kan overal ter wereld zitten, wat betekent dat ze jouw locatie niet kunnen traceren. Een VPN wordt door veel bedrijven gebruikt om hun interne communicatie te beveiligen en de gegevens die ze verwerken veilig door te kunnen sturen binnen het bedrijf. Als jij zo’n VPN wilt installeren kan dat eigenlijk heel makkelijk. Je kiest een service, neemt een abonnement, je downloadt en installeert de app, je logt in en je klikt op verbinden. Hoe makkelijk kan het zijn?

Waarom heb je een VPN nodig?

Zoals gezegd zorgt een VPN ervoor dat jouw IP-adres niet te achterhalen valt. Het voordeel hieraan is, is dat al jouw online activiteit anoniem is. Het kan dus niet gekoppeld worden aan jou als persoon. Je locatie en je browsegeschiedenis is dus echt geheim en wordt niet gedeeld met internetproviders of adverteerders bijvoorbeeld. Daarnaast zorgt een VPN ook dat je optimale internetsnelheden kunt gebruiken, VPN’s maken namelijk gebruik van de snelste lokale servers. Als je op reis gaat met de camper, is de kans groot dat je gebruik gaat maken van openbare Wi-Fi-netwerken. Heel logisch en dat kan ook best, alleen is het voor een hacker of cybercrimineel heel makkelijk om toegang te krijgen tot jouw gegevens als je op een openbaar netwerk zit zonder VPN. Dat wil je natuurlijk liever voorkomen. En als jij ergens met je camper door Spanje bent aan het touren en je wilt toch kunnen genieten van je favoriete Nederlandse series, ook dan is een VPN de oplossing voor jou. Je VPN kun je namelijk instellen op een locatie naar keuze. En als jij zegt tegen jouw VPN dat je in Nederland bent, kun je gewoon genieten van GTST.