Tips voor de juiste fietsendrager voor op jouw caravan

Tips voor de juiste fietsendrager voor op jouw caravan

Wil je graag je fiets(en) mee op vakantie met de caravan? Of het nu een stadsfiets, racefiets, mountainbike of e-bike is, een fietsenrek biedt de uitkomst! Niet elk draagsysteem is geschikt voor elke caravan. Hier vertellen we je waar je op moet letten bij de aanschaf van een fietsendrager voor op de caravan.

1.Fietsendrager op de dissel

De meest geschikte plek voor een fietsendrager op jouw caravan is op de dissel. Met een speciale fietsendrager dissel, ook wel disseldrager genoemd, worden de fietsen vervoert tussen de caravan en het trekkende voertuig. Met een disseladapter kunnen de draagsystemen voor trekhaken ook op de caravan-dissel worden gemonteerd. Het is goed om in gedachte te houden dat disseldragers de verticale belasting van de caravan verhogen. Bovendien kan de draaihoek van de caravan ook merkbaar worden beperkt door de uitstekende fietsen.

2.Fietsendrager op de achterwand

De rechte en grotendeels raamloze achterwanden veel modellen caravans lijken in eerste instantie perfect voor de montage van fietsendragers achterop. Er zijn echter wel een paar beperkingen. De lichtgewicht constructies van de opbouw zijn vaak niet geschikt voor een stabiele en veilige installatie op de achterwand van de caravan, omdat schroeven daarin niet de nodige grip kunnen vinden. Daarom is het bij achterwandmontage noodzakelijk om speciale verstevigingen in de achterwand aan te brengen. Belangrijk is dat bij dit type fietsendrager niet alleen de fietsendrager zelf de maximale belasting die kan worden gedragen bepaalt, maar ook het model en het merk caravan.

3.Neerlaatbare fietsendragers

Als je een fietsendrager voor op je caravan koopt, houd er dan rekening mee dat het installeren van je fiets op de fietsendrager de nodige inspanning vereist. Een luxe stadsfiets of e-bike weegt al snel 25 kg en een fietsendrager op de achterwand zit soms op wel anderhalve meter hoogte. Voor sommige caravaneigenaars is dit klusje simpelweg te zwaar. In dit geval bieden de neerlaatbare fietsendragersystemen een oplossing. Speciaal voor het laden en lossen van de fietsen kunnen deze dragers tot op de grond worden neergelaten en vervolgens worden teruggedraaid tot de oorspronkelijke hoogte.