Tien tips voor onderhoud van trailers voor een reis

Tien tips voor onderhoud van trailers voor een reis

Heb je een autovakantie gepland, dan weet je dat je beter eerst de auto aan een inspectie onderwerpt voor je gaat. Wil je ook een trailer meenemen, is het nog belangrijker om goed voorbereid te starten. Het is een zware belasting voor je auto.

 

Kijk op de eerste plaats na wat de trekcapaciteit van je auto is. Dat vind je altijd in het instructieboekje, of via de website vn de constructeur. Kan je wagen de trekker probleemloos aan, dan kun je door onze tips toe te passen veilig vertrekken.

1.  Begin met de banden van de auto en de trailer

Controleer de bandenspanning van zowel de trailer als het trekkende voertuig. Kijk zeker na of er geen tekenen van slijtage, scheuren of beschadigingen aan de banden zijn. Zorg dat ook het reservewiel op de juiste spanning is en in goede staat verkeert. Banden hebben ook geen onbeperkte levensduur. Banden ouder dan 8 jaar oud kunnen problemen veroorzaken.

2.  De versnellingsbak van de trekkende auto

Om een trailer veilig te trekken is het belangrijk dat de versnellingsbak van je auto in perfecte staat is. Daarvoor moet je enkele zaken nakijken, en indien nodig er een monteur bijhalen.

 

Controleer het oliepeil van de versnellingsbak. Zorg ervoor dat het oliepeil binnen het aanbevolen bereik ligt zoals aangegeven in de handleiding van je auto. Als het peil te laag is, vul dan de transmissieolie bij tot het juiste niveau. Het is ook belangrijk te weten welke versnellingsbakolie te kiezen, de juiste keuze zorgt voor de beste resultaten. De link naar de foto hierboven vermeld, kan je al een eind op weg helpen.

3.  De remmen van de trailer

Test de remmen van de trailer goed voordat je vertrekt. Controleer voor je gaat de remvloeistofniveaus, als je trailer daarover beschikt. Kijk bij de test of de remmen soepel en gelijkmatig werken, en dat ze geen schurende geluiden maken.

4.  De verlichting en het elektrische systeem van de trailer

Controleer of alle verlichting goed werkt, inclusief remlichten, knipperlichten en kentekenverlichting. Vraag hulp aan iemand om mee te kijken. Je moet immers met twee zijn om te kunnen zien of de remlichten werken.

 

Controleer de bedrading op beschadigingen en zorg voor goede verbindingen. Het is beter om dat hier na te kijken en te regelen dan ergens op een donkere bergweg te moeten repareren.

5.  Koppeling en veiligheidssloten

Controleer de koppeling tussen de trailer en het trekkende voertuig op slijtage of beschadigingen. Kijk ook of de trekhaak aan de auto correct is gemonteerd. Zorg ervoor dat alle veiligheidssloten goed werken en vergrendeld zijn.

6.  Smering en onderhoud

Smeer bewegende delen zoals lagers, koppelingen en scharnieren. Informeer je wat de beste smeermiddelen zijn voor de verschillende elementen. Hoe soepeler alles loopt, hoe comfortabeler voor de reizigers in de auto. Controleer het oliepeil van de assen als dat op jouw trailer van toepassing is.

7.  Noodkit en EHBO

Zorg dat je een noodkit hebt met basisgereedschap. Zorg voor wat voor de hand liggende reserveonderdelen zoals lampjes voor de verlichting van de trailer. Kijk de EHBO-doos na. Neem contact met je apotheker als je twijfelt wat er allemaal in moet zitten.

 

Controleer of de gevarendriehoek en de brandblusser aan boord zijn en of die in goede staat verkeren. Op een brandblusser staat een houdbaarheidsdatum.

8.  Papierwerk en verzekering

Zorg ervoor dat alle registratiepapieren, verzekeringen en vergunningen up-to-date zijn. Wacht hiervoor niet tot de laatste dag. De mensen die voor die papieren moeten zorgen hebben daar de vereiste tijd voor nodig.

 

Controleer of je de juiste rijbewijzen en documenten hebt om met de trailer te mogen rijden. Je moet weten dat je met een standaard B-rijbewijs niet meer mag trekken dan maximaal 750 kilo (lege gewicht + laadvermogen). Wil je een aanhanger trekken van meer dan 750 kilo zul je een rijbewijs BE moeten halen. Dan mag je tot 3500 kg sleep hebben.

9.  Veiligheidscontroles

Controleer de werking van de handrem. Zorg ervoor dat het neuswiel goed werkt en gemakkelijk kan worden bediend. Controleer toch nog even de staat van de trekhaak van het trekkende voertuig.

10.              Nog een laatste testrit

Voordat je de lange reis begint, maak je beter nog een korte testrit om te controleren of alles naar behoren werkt. Let op ongewone geluiden, trillingen of andere problemen tijdens de testrit. Het lijkt overbodig. Maar als er toch nog wat loos is, kun je het beter thuis nog in orde brengen dan onderweg.


Klaar om te vertrekken

Heb je de tien tips doorlopen, en heb je alles netjes gevolgd, ben je klaar om te vertrekken. Je hebt nu veel kans om zonder vervelende onderbrekingen op je bestemming aan te komen.