Camper voorruit vervangen: wat zijn de opties?

Camper voorruit vervangen: wat zijn de opties?

De camper wint de laatste jaren steeds meer aan populariteit en steeds meer mensen kiezen dan ook voor de aanschaf van een mobiel vakantiehuis op wielen. Europa leent zich uitstekend voor een campervakantie en door de flexibiliteit van de camper is het dan ook mogelijk om voor een relatief laag budget ontzettend veel te kunnen zien. Door de vele campings en camper standplaatsen door heel Europa, wordt deze manier van vakantievieren steeds geliefder.

Het kan net zoals bij een auto gebeuren dat er tijdens het rijden schade ontstaat aan de voorruit, waarna deze moet worden gerepareerd of vervangen. In veel gevallen is het aan te raden om bij campers gebruik te maken van gespecialiseerde camper voorruit vervangen bedrijven die hierbij kunnen assisteren.

Soorten campers

Er zijn verschillende soorten campers en het soort camper is vaak ook bepalend voor de complexiteit van de ruitreparatie of vervanging. De buscamper, is eigenlijk een omgebouwde bestelbus. Deze camper is relatief licht in brandstofverbruik in vergelijking met andere varianten, omdat deze vaak iets kleiner is. Een nadeel aan de buscamper, is dat deze meestal niet voorzien is van een toilet of badkamer. De semi integraal camper, is een campervariant, waarbij het chassis door een autofabrikant is gemaakt en de camper er door een camperproducent achterop is gebouwd. De laatste categorie, de integraal camper, is de meest luxe en ook duurste variant die verreweg het meeste comfort en luxe biedt. Deze camper heeft vaak ook nog een slaapgedeelte boven de bestuurderscabine en heeft een zeer grote voorruit.

Een passende ruit vinden voor de camper

Het soort camper en natuurlijk het soort ruit is bepalend voor hoe moeilijk het is om de ruit te repareren of te vervangen. Soms kan het zijn dat een camper een zeer oud model is, maar nog wel in een goede staat verkeerd. Wanneer de camper niet meer geproduceerd wordt, kan het soms erg lastig zijn om dezelfde ruit te vinden. Door gebruik te maken van gespecialiseerde bedrijven op dit gebied, is de kans om een geschikte ruit te vinden vaak groter, omdat dit soort bedrijven vaak een groot netwerk hebben waar ze moeilijk te krijgen onderdelen weten te bemachtigen.

Verschillende verzekeringen

Net zoals bij de auto is het ook bij de camper verplicht om een verzekering af te sluiten. De WA-verzekering, is voor iedereen verplicht en vergoed schades aan anderen. Naast de WA-dekking is er ook de mogelijkheid voor een WA+ verzekering of een All-risk verzekering, die niet alleen schade aan anderen, maar ook eigen-schuld-schades afdekt. Het verschilt per verzekering of ruitschade en -vervanging gedekt is. De meeste bedrijven kunnen binnen enkele minuten een polis-check doen, om te kijken of de schade gedekt is en of er een Eigen Risico betaald moet worden. In de meeste gevallen heeft de verzekering een lijst met bedrijven waar de ruit vervangen of gerepareerd kan worden. Wanneer er voor een bedrijf buiten deze lijst wordt gekozen dan wordt er vaak een Eigen Risico gevraagd.

Kwaliteit met BOVAG-garantie

BOVAG is een brancheorganisatie die toeziet op de kwaliteit van reparatiewerkzaamheden aan voertuigen. Het is dan ook niet zonder reden dat de meest gerenommeerde autoschade en herstelbedrijven samen werken met BOVAG en ook zogenaamde BOVAG-garantie geven over uitgevoerde reparaties. Dit geldt ook voor ruitreparaties en vervanging van diverse campers. In sommige gevallen wordt er hierbij enkele jaren BOVAG-garantie gegeven. Ruitschade kan soms vrij complex zijn en vooral bij campers is dit een specialistische aangelegenheid. BOVAG voorziet niet alleen in het toezien op de kwaliteit van de werkzaamheden, maar heeft ook opleidingen, waar het personeel van schadeherstelbedrijven geschoold worden, wat de kwaliteit van de werkzaamheden ten goede komt.

OEM kwaliteit

Naast de BOVAG-garantie zijn er nog een aantal zaken waaraan te zien is dat een (ruit)schadeherstel bedrijf aan de beste kwaliteitsnormen voldoet. Gespecialiseerde bedrijven die voorzien in ruitvervanging van campers, zijn vrijwel altijd aangesloten bij NKC, wat verreweg de grootste camperclub van Nederland is. Daarnaast zijn er ook nog verschillende kwaliteitskeurmerken op de ruiten zelf. Zo kiezen sommige autoglascentra ervoor om uitsluitend te werken volgens de normen van de OEM, wat staat voor Original Equipment Manufacturer kwaliteit. Deze manier van werken en het voldoen aan de gestelde normering op dit gebied, betekent dat bij ruitvervanging van de camper dezelfde kwaliteit en betrouwbaarheid mag worden verwacht, als bij een camper van hetzelfde soort die nieuw uit de fabriek komt.