De kosten van een camper, van aanschaf tot jaarlijks verbruik op een rij

De kosten van een camper, van aanschaf tot jaarlijks verbruik op een rij

Net als bij de aanschaf van een auto komen er meer kosten bij een camper kijken dan alleen de aankoopprijs. Het is goed om dit voor dat je een camper koopt, even goed op een rijtje te zetten. Zo voorkom je bijvoorbeeld dat je te veel extra kosten maakt, doordat je bijvoorbeeld dubbel verzekerd bent of te veel wegenbelasting betaalt. Hier is een overzicht van de gebruikelijke kosten bij de aanschaf van een camper en de kosten die je jaarlijks maakt voor de camper.

De aanschafprijs

Allereerst is er de aanschafprijs. Een belangrijk verschil in prijs is of je een nieuwe camper wilt of gaat voor een tweedehands camper. Een nieuwe camper is natuurlijk prachtig, maar met een goede tweedehands camper heb je net zoveel vakantieplezier. De prijs van een tweedehands camper hangt af van een aantal factoren. De leeftijd van de camper en het aantal kilometers op de teller is belangrijk. Verder is de uitslag van een aankoopkeuring doorslaggevend.

Kosten rond de aankoop van een camper

Bij de aanschaf van een camper zijn er de gebruikelijke kosten verbonden van het overzetten van het kentekenbewijs. Daarnaast zijn er de kosten voor het opmaken van een aankoopkeuring. Kijk hierbij even goed hoe je je camper laat verzekeren, soms kun je de kosten van de aankoopkeuring vergoed krijgen.

Verzekeringen

Ook met een camper ga je natuurlijk niet onverzekerd de weg op. Aan de hand van de leeftijd van de camper is het, net als bij de verzekering van je auto, goed te kijken of je bijvoorbeeld all-risk wilt verzekeren. Voor pech heb je misschien al een pakket voor je gewone auto bij de ANWB. Dan kun je voor je camper makkelijk bijverzekeren met camperpakket.

De kosten van de stalling van je camper

De meesten mensen kunnen een camper niet het hele jaar door naast huis parkeren. En vaak al helemaal niet overdekt. Hiervoor kun je een stallingsplek regelen. Dit kost maandelijks een x bedrag.

Wegenbelasting: valt jouw camper onder het kwarttarief?

Ook voor een camper betaal je wegenbelasting. Omdat je met een camper vaak niet het hele jaar rijdt, rekent de belastingdienst het zogenaamde kwarttarief. Of je camper in aanmerking komt voor deze korting, hangt af van de bouw van de camper. Er zijn inrichtingseisen waar de camper aan moet voldoen. Zo moet de camper 2 vaste zitplaatsen hebben en een tafel. Daarnaast moeten er slaapplaatsen voor 2 personen kunnen worden ingericht. Verder moet er een kookplaat aanwezig zijn en een keukenblok met watervoorziening. Voor de actuele eisen voor het kwarttarief kun je de site van de belastingdienst raadplegen.

Onderhoudskosten en benzinekosten

Door het jaar heen maak je natuurlijk ook kosten voor het onderhoud van de camper. Een caravan moet ook apk gekeurd worden. Hoe vaak dit is, is afhankelijk van de leeftijd van de camper. Verder is een goede onderhoudsbeurt aan te raden voor je op vakantie gaat. Met een camper verbruik je natuurlijk brandstof. Het ligt er aan hoeveel kilometers je maakt wat je verbruikt.