Tweedehands Camper
Lithium accu’s: Het nieuwe handigheidje in de camper

Lithium accu’s: Het nieuwe handigheidje in de camper

Als camperhouder wil je natuurlijk vrijheid en de beste stroomtoevoer in je camper. Een lithium accu kan daarvoor zorgen. Campers hebben twee accu’s aan boord. De startaccu om de motor te starten en de huishoudaccu voor je elektrische apparaten. Na een aantal jaar worden de huishoudaccu’s minder qua capaciteit door het steeds lagere aantal laadcycli. De laatste tijd wordt een lithium accu steeds vaker overwogen als vervanging van de oude accu.

De huishoudaccu zorgt, vaak in combinatie met een omvormer, ervoor dat alles werkt in je camper. Zo kan je radio luisteren, koffie zetten of tv kijken. Dit allemaal zonder het gebruik van een stroompaal voor de optimale vrijheid tijdens jouw reis. Een lithium accu is ideaal hiervoor, maar er zijn punten waar je op moet letten. Het is belangrijk om een LiFePO4 lithium accu te nemen. Deze zijn namelijk, in tegenstelling tot li-ion lithium accu’s, opgebouwd vanuit natuurlijke grondstoffen en kunnen hierdoor geen vlam vatten. Hiernaast is een BMS (Battery Management System) nodig om de accu te beschermen tegen onder andere overspanning, oververhitting en overlading. Ook is het erg belangrijk om te weten of jouw elektrische installatie en de stroomtoevoer, vanuit bijvoorbeeld de motor, volledig is afgesteld op lithium accu’s. Dit is namelijk in veel gevallen niet zo en kan schadelijk zijn voor je camper. Het is daarom belangrijk om dit bijvoorbeeld met een specialist eerst door te nemen.

Er zijn meerdere voordelen aan een lithium accu. Allereerst het gewicht. Dit is vaak de helft van een vergelijkbare lood of AGM accu. Zo is een loodaccu van 100AH circa 25kg, terwijl dit bij een lithium accu van 100AH slechts circa 12,5kg is. Dit scheelt weer veel gewicht voor als je de accu bijvoorbeeld moet vervoeren in of uit je camper. Daarnaast is een lithium accu dieper te ontladen dan andere accu’s. Zo is een lithium accu voor circa 95% te ontladen, terwijl dit slechts 50% is bij een loodzuur accu en 70% is bij een AGM accu. Dit betekent dat je bij een 100AH loodaccu slechts 50AH kan gebruiken, terwijl dit bij een 100AH lithium accu tot wel 95AH is. Tot slot hebben lithium accu’s vaak ook meer laadcycli dan andere soorten accu’s. Dit betekent dat je een lithium accu vaker kan ontladen en opladen dan andere soorten accu’s. Zo heb je veel meer gemak en plezier bij een lithium accu dan bij andere soorten accu’s.

Deel dit artikel met uw vrienden: