Tweedehands Camper
Camper kopen of huren? Alle voor- en nadelen op een rij

Camper kopen of huren? Alle voor- en nadelen op een rij

Camper kopen of huren? Alle voor- en nadelen op een rij

Op reis gaan met een camper is enorm populair. Dat is ook niet zo gek aangezien veel mensen er tijdens de pandemie voor kozen om dichterbij op vakantie te gaan. Dan is een camper ideaal. Bovendien zijn er ook steeds meer mensen die volledig vanuit een camper gaan leven. Zij kiezen voor het echte ‘vanlife’. Ben je nog nieuw in het reizen met een camper of ben je er al wel vaker mee op pad geweest en denk je erover om er een te kopen? Dan ben je vast benieuwd naar alle voor- en nadelen van zowel het kopen als huren van een camper. Lees snel verder en doe er je voordeel mee.


Voordelen kopen

Misschien wel het grootste voordeel van het kopen van een camper is dat hij altijd tot je beschikking staan. Heb je zin om er dit weekend op uit te gaan en zijn de weersvoorspellingen goed? Dan hoef jij niks meer te regelen, je stapt in de camper en bent klaar voor vertrek. Je eigen camper betekent ook alles naar jouw smaak. Je kunt de camper helemaal inrichten of verbouwen zoals jij dat wilt. Je kunt zonnepanelen op het dak plaatsen zodat je overal voorzien bent van stroom en midden in de natuur kunt verblijven. Het kan ook een heel leuk project zijn om samen met vrienden/partner of familie een oude camper helemaal om te toveren tot een geweldig huis op wielen. Omdat campers tegenwoordig zo populair zijn, stijgen de prijzen. De kans is echter groot dat je de camper na bepaalde tijd ook weer kunt verkopen. Misschien zelfs wel met winst, dat maakt de aanschaf nog best een goed investering ook.


Nadelen kopen

Het grootste nadeel van een camper kopen is toch wel de prijs. Het ligt natuurlijk aan je wensen en eisen, maar een beetje tweedehands camper kost al gauw een paar duizend euro. Een nieuwe camper zelfs tienduizenden. Zulke bedragen heb je meestal niet even op de rekening staan. Je moet dus flink sparen of bereid zijn dit geld neer te leggen. Net als wanneer je een eigen woning bezit, ben je bij een eigen caravan ook volledig verantwoordelijk voor al het onderhoud. Je kan bij een camper, net als bij een auto, nog wel eens pech hebben en om de haverklap last hebben van mankementen. Zeker wanneer je veel kilometers maakt en zware tochten door de bergen, gaat er nog wel eens iets kapot. Ook moet hij regelmatig door de keuring, je wil immers niet voor verrassingen komen te staan wanneer je in het buitenland zit. Dit alles bij elkaar maakt het een kostbare aangelegenheid.


Voordelen huren

Wil je eens proeven van het camperleven? Dan kun je het beste kiezen voor huren, bijvoorbeeld via Goboony. Ben je helemaal verkocht nadat je een keer met een camper op pad bent geweest en schaf je er daarna zelf een aan? Dan kun je je eigen camper ook weer verhuren. In tijden dat je zelf de camper niet gebruik kun je er toch nog iets aan verdienen. Hoewel je natuurlijk respectvol met andermans bezit om moet gaan, ben je niet verantwoordelijk voor het onderhoud. Neemt niet weg dat je de camper natuurlijk netjes weer inlevert bij de eigenaar of verhurende partij. Het mooie is dat je nergens aan vastzit. Bevalt het na een weekend niet, dan huur je daarna gewoon nooit meer een camper. Wil je de volgende keer meer ruimte of meer luxe in de camper? Dan huur je gewoon een ander exemplaar.


Nadelen huren

Een nadeel van huren ten opzichte van koop is natuurlijk wel dat je niet altijd een camper tot je beschikking hebt. Grote kans dat veel (betaalbare) campers al zijn verhuurd tijdens populaire weekenden of in de vakantieperiode. Ook lopen de prijzen dan behoorlijk op. Daarnaast kan er onenigheid ontstaan met de verhuurder over eventuele aansprakelijkheid en teruggave van bijvoorbeeld borg. Ook al ben je niet de eigenaar, je moet toch duidelijke afspraken maken met elkaar om gedoe in de toekomst te voorkomen. 


Wat te doen?

Welke keuze je ook maakt, je gaat in ieder geval een geweldige tijd beleven tijdens je campertrip. Uiteindelijk hangt het van je eigen eisen af of je voor koop of huur gaat. Hoe vaker en langer je met een camper op pad bent, hoe beter het uit kan om een camper te kopen. Wil je het slechts een keer proberen of maak je hooguit een korte trip per jaar? Dan kun je beter voor huur gaan. 
Deel dit artikel met uw vrienden: